Stemming makerij! Over een glijdende Mogley, bekkenbrekers van de Hoogheemraden en de geschiedenis van de Grote Kerk!

Jaaa, leuk! Een zonnig appje van Marion verscheen in mn schermpje! Ze heeft weer een leuke aanvraag! Wat ontzettend fijn dat Bureau Max me weer weet te vinden voor een mooie opdracht!

Het inspreken van een nieuwe AudioTour!
Na de voice-overs te hebben ingesproken voor 50 jaar Apenheul (kids apenspeurtocht en de volwassen informatieve versie), de Canadian Walk, en het Royal Light Festival, plus meerdere informercials voor Buitenkokers.nl en Fuori Events, kwam deze keer de aanvraag voor een iconisch gebouw: de Grote Kerk gevestigd op de koninklijke Loolaan Apeldoorn. De geschiedenis, de architectuur, de symboliek en de rol van de Koninklijke familie komen daarin uitgebreid aan bod, had ik al gauw door toen ik het script even kort scande. Ik heb nu al zin in de verhalen en achtergronden van deze icoon!
De ‘tone of voice’ mag informatief en opgewekt verhalend. Dat vind ik leuk om te doen.

Het speelse van stemacteren vind ik ook altijd leuk: heel energiek en dynamisch waarbij ik me in een rol verplaats. Zo is het voor mij begonnen.

Opdrachtgevers

Sinds mijn veertiende spreek ik al professioneel in. Dat begon in Eemnes bij Golden Video’s Producties olv Jaap Schouten. In een echte opname studio mocht ik stemmen inspreken van tekenfilm producties die dan als videoband bij de Blokker in winkel lagen! Met als hoogtepunt de tekenfilms waar ik de rollen Mogley, Jaap van de Bonenstaak en Pinokkio mocht vertolken! Toen in mijn stem wat ouder begon te klinken sprak ik nog bijrolletjes in op oa de Assepoester, Mulan en Rapunzel -banden. Wat een supertijd was dat!

Mijn tante Dien belde me op een dag en vroeg of ik iets wilde voorlezen. Zomaar iets. 20 zinnen. En nog een keer. En nu iets bozer. En nu iets verdrietiger. Het was het eerste wat ik zo snel kon vinden: de krant. Ik las de krantenartikelen zo levendig mogelijk voor. Ik voelde al aan dat er een spannend gevolg aan zat. Zo is tante Dien, zit vol aangename verrassingen! En inderdaad!! 3 had een super verrassing voor me!! Een mannenstem aan de lijn! Jaap Schouten! Wanneer kon ik beginnen?

Alle gilletjes en kreuntjes wanneer Mogley van een boomtak afgleed of door Baloe op zn rug werd gehesen! Hilarisch om te doen, hoe mijn stem het getekende karaktertje tot leven bracht!

En het precieze timen op te secondenteller die met het beeld meeliep om te berekenen hoe snel je een tekst moest plaatsen. Dat elke fractie van een toonhoogte of aarzeling meteen effect heeft op de emotie/intonatie. Daar heb ik veel geleerd op stem-gebied! Kwam ook weer mooi van pas op de hogeschool voor de kunsten ArtEZ waar ik drama studeerde en veel stemtraining kreeg.

De Apenspeurtocht ‘Apen in de Stad’ voor 50 jaar Apenheul in 2021 vroeg veel speelsheid en spel. Superleuk om te doen! De Audiotour was een succes en nog te bewandelen en beluisteren deze zomer via de app Apeldoorn Stories en StoryWalks. 

Het inspreken voor een bedrijfsfilm of informercial is dan weer net even anders. De energie op de lange lijn bewaken en de interesse van de luisteraar vasthouden is dan een uitdaging. Waar leg je accenten, wat mag onderstreept worden en waar moet je meer tempo maken. Dan plaats ik ‘witjes’ voor mezelf om hoofdzaak en bijzaak uit elkaar te houden. En accolades om groepjes te maken op thematiek. Of uitroeptekens waar je mag knallen. Het beteugelen van mn energie en expressie is dan mijn aandachtspunt. Dat vergt concentratie en focus. Leuk om mee bezig te zijn!

Hele lappen teksten met handleidingen voor een Word pakket, een informatieve, ietwat nuffige uitwijding over de Dijken op veen of enorme bekkenbrekers voor het Hoogheemraadschap en de hoogwaterkeringen in omgeving Heerhugowaard. Spreek dit zin maar eens een paar keer achter elkaar uit:)). Of de e-Learnings voor Noordhoff uitgeverij over bijvoorbeeld valpreventie voor de VVT Thuiszorg waarin ik te horen ben in de rol van apotheker, verzorgende en fysiotherapeut. En de catchy eLearnings binnen verzuimtrainingen van Leuk dat je er bent Producties waarin de drempel voor een werknemer wel heel hoog wordt opgeworpen dat je medelijden met haar krijgt. Fantastisch werk! Zo kwam er al heel wat voorbij.

De iconische Grote Kerk in koninklijk Apeldoorn En dat is wat ik aankomende week weer mag doen. Marion heeft de teksten over die prachtige Grote Kerk vol koninklijke historie al gestuurd.

Ik lees het door, plaats witjes en maak groepjes en neem het hardop door voor de flow. Bij Bureau Max is een studio ingericht en de thee staat klaar, ideaal zo’n adresje om de hoek, waar de klappen kort zijn en het resultaat er naar mag zijn! Ik heb er zin in!

 

Stemmenwerk