Mijn nieuwe trots: United Sisters, nieuwe liveact!!

Ooo yessss!! De eerste optredens staan met uitroepteken in de agenda!! Nieuwe liveact United Sisters met 9 vrouwen die Andrews Sisters repertoire zingen!! Wiehoeoe!! We repeteren en timmeren flink aan de weg!! Zo leuk, allemaal dames met ruime zangervaring en zin in iets bijzonders!

 

Sister-Zing-zin

Een aantal jaren geleden deed ik een magere auditie (want shit ik heb auditievrees!) voor een Andrews Sisters act! Ze kozen voor een ander ook omdat ik net een kind had gekregen en zij dachten dat optreden moeilijk te combineren zou zijn met een baby.
Nu een kleuterleeftijd later (mijn dochter gaat deze maand voor het eerst naar school!) werd ik gebeld of ik Angelique, de initiatiefneemster van die damesgroep nog kende en of ik interesse had in een liveact met ambitie! Daar had ik zeker zin in!

Andrews Sisters repertoire is namelijk een dingetje voor mij! Mijn oma Zweers was fan in de jaren ‘30/‘40! Das punt 1. En punt 2: ikzelf was ooit toeschouwer van een fantastische act op Concours d’Elegance bij Paleis t Loo, terwijl ikzelf een oldtimers-veldje verderop met Het Complimententeam speelde. Ik was verkocht! Kon ik maar meedoen met deze show!

Het hele thema Tweede Wereld Oorlog fascineert mij, plus Andrews Sisters met hun theateale liedjes, en de prachtige bombastische muziek van Vera Lynn. Mijn interesse voor deze “Forces’ Sweetheart” is een verhaal apart. Misschien omdat mijn vader deze Grande Dame geïnterviewd heeft voor de popmuziekbijlage van de Gelderlander. Hij gooide per ongeluk koffie over haar jurk -lang verhaal- maar het was als beginnend journalist in de jaren ‘70 zijn eerste interview van kaliber! En haar reactie was heel sympathiek!

Uitgenodigd voor een Act d’elegance

Terug naar die dag bij Concours d’Elegance.  Ik treuzelde om deze show te aanschouwen, maar moest doorlopen om zelf mijn optreden op tijd te beginnen. Wat zou ik graag in die meiden hun strappies schoenen staan. Ik sloeg stijl achterover van de livezangkwaliteiten van dit Andrews Sisters en Bing Crosby groepje. Alle noten waren raak en de uitspraak onberispelijk Oud-Amerikaans!

Enige tijd later belde de bandleider van deze show mij met de vraag of ik mee wilde doen: Wat een eer! Natuuurlijk wel was mijn antwoord. Met de kanttekening dat ik actrice en zangeres ben en geen danseres ben van huis uit, en ik bij hun gezien had dat er bij elke gezongen regel een rijtje danspasjes hoorde, en ik niet wist of me dat zou lukken in 4 repetities. Dat was hun idee: een auditie en na 4 repetitiebijeenkomsten keihard aan de bak. Ik kwam zonder kleerscheuren door de auditie en ging netjes naar alle inwerkdata. De rollen werden verdeeld, de optreeddata besproken en ik zette mijn schouders onder de dansdasjes! Alles met links beginnen, want dat was des Defensies (left right left, the Militairy step) dat was even omschakelen, maar ik deed alles naar wens. Bij de derde repetitiedag vielen er wat collega’s af. Toch niet geschikt. Er werden weer audities gehouden en ik had zo gelukkig wat meer repetities om in te trainen. En toen vroeg ik nog maar eens wanneer we dan die zangverdeling zouden doornemen en drong erop aan dat de samenzang ook echt wel aandacht zou behoeven. Ik had nog niemand horen zingen. En tegen mij zei degene die me inwerkte “wat zing je hard”, terwijl ik voor mezelf de tweede, derde en leadstem maar oefende terwijl we danspassen doornamen. “Ja ik zal de zang toch moeten intrainen”. Er werd om me gelachen en verbaasd gekeken. Ik had nog niks door. De tijd tikte door en uiteindelijk vroeg ik op de man af “wat doen jullie geheimzinnig over dat zingen, wanneer gaan we beginnen met de zangrepetities? Want dit kost me wel heel veel tijd zo ”.
Toen kwam de aap uit de mouw. Mij langer aan het lijntje houden kon niet. Deze gave show waar ik al helemaal ingezogen was, bleek een… playbackact! We zouden de originele Andrews Sisters stemmen op band laten horen! Geen livezang dus! Nou wat was dat een afknapper!! Niet alleen dat er niet live gezongen zou worden, waar ik me op verheugde! Maar jongejonge om zo wekenlang voorgelogen en aan het lijntje gehouden te zijn geweest!! Dat liep dus uit op een hele grote teleurstelling!

Komt t er toch nog van!

En nu jaren later, kan ik dan toch mijn Andrews Sisters, Vera Lynn en andere jaren 40 crooners ten gehore brengen. En hoe leuk dat we het meteen hebben uitgebreid met seventies/eighties dansrepertoire. Ik zing er live, meerstemmig en solo stukken in. En het is zo fijn om te doen! De dames hebben stuk voor stuk een prachtstem en we matchen ook nog eens goed samen! De sfeer is goed en het arbeidsethos ligt hoog:) En fijne melodieuze muziek:
Denk aan: Bei mir bist du shein, In the Mood, White Cliffs of Dover, We’ll meet again – uit het jaren ‘40 repertoire. En recentere oldies: Sway, Chain of fools, You’ve got a friend, Valerie, enz. Kortom afwisseling, herkenning en dynamiek!

Combineer die elementen en je hebt mijn passie!

volg ons op social media:

Facebook: United Sisters, Instagram: @UnitedSisters_liveact, Twitter: @unitedsisters4, LinkedIn: United Sisters liveact

Speellijst:
•27 april Koningsdag Amersfoort Veteranencafé het Draeckje. Op de route van de Koninklijke familie!
•5 mei (besloten) Bevrijdingsfestival Wageningen voor Britse Veteranen!
•13 mei (besloten) benefiet Roparun landhuis Zeist
•31 mei (komt dat zien!) Zomerbraderie Eglantier Apeldoorn 19-21 uur
•15 juni (op tv) RTV Apeldoorn de Vrouwen van Hetty 10.30-11.30u
•22 juni (komt dat zien!) 10 jarig bestaan winkelcentrum Amersfoort Vathorst!
•11 juli Marinedagen Den Helder voor Defensie en internationale Veteranen 12-14u
•11 september Veteranendag Bronbeek Arnhem tussen 11-16u.