At your service! Mijn nieuwe avontuur

Mensen, geen paniek! Ik blijf beschikbaar voor theater- en trainingsacteerklussen! Het wordt het komende halfjaar alleen iets anders inplannen.

Ik heb namelijk nieuw werk! Bij de politie!

Als kind wilde ik óf politieagent óf actrice worden. Hoe leuk dat ik jarenlang als trainingsactrice voor de politie kon werken! De “Mentale Kracht” voor de terugkomdagen voor agenten in het veld, “Beïnvloed de ander, begin bij jezelf” voor de Brigadiers van Amsterdam-Arena, en verder alle trainingen “Huiselijk Geweld”, “Omgaan met Gedrag voortkomend uit Psychiatrische Stoornissen”, “Slechtnieuwsgesprekken” en “Verdachtenverhoren” op de Politieacademie bij mij om de hoek. Zo leuk, zo afwisselend en zo interessant! Ik wilde meer doen met werken voor de politie!

En nu gaat het gebeuren. Half oktober werk ik als telefoniste Intake&Service op de centrale van 0900-8844: Geen Spoed, Wel Politie!

Dat wil zeggen dat je mij aan de telefoon krijgt wanneer je belt voor overlast van een meurende vuilniscontainer onder je slaapkamerraam van je aso buren waar je beter niet zelf op af kunt stappen, of voor je oude opa die altijd hetzelfde ommetje maakt op altijd hetzelfde tijdstip en nu al een uur later dan anders thuiskomt en daardoor zijn medicijnen niet op tijd kan innemen, of voor die nieuwe cliënt met gedragsproblemen op je zorginstellingsgroep die m bij aankomst al direct gepeerd is via het raam van zijn kamer, of vanwege de auto van je neef die je vol ongeloof als gestolen moet opgeven, of… of… kortom, voor heel veel zaken kun je me binnenkort bellen voor politiehulp!

De meeste mensen die ik spreek kennen het tefefoonnummer wel en bellen dit af en toe wel eens. Toen wij nog aan de Vosselmanstraat in Apeldoorn woonden (1 straat van uitgaansgebied vandaan), belde ik regelmatig nog-niet-levensbedreigende vechtpartijtjes door.  Of die keer dat ik een scoorter zag met een jongen achterop die 4 opgestapelde aluminium terrasstoeltjes -die ik van kroeg op de hoek herkende- in zijn armen droeg, met een gillende man in zijn kielzog die duidelijk de jongen wilde tegenhouden. Ik bellen met 0900-8844 en terwijl ik live verslag deed, verergerde het probleem zich: er ontstond een vechtpartij waarop de jongen de achtervolger klemzette met de poten van zo’n stoeltje tegen de muur van het aangrenzende museum. Ik vertelde alles in geuren en kleuren alsof mijn eigen leven er vanaf hing door en hoorde de telefonist van dienst opschalen van geen spoed naar wel spoed en binnen twee minuten kwam er een politieauto aangereden en werd het zooitje uit elkaar gehaald en netjes afgehandeld. De gordijnen van mijn appartement konden weer dicht. Ik had iets kunnen doen, ik had een maatschappelijke bijdrage geleverd aan mijn buurt:). Dat voelde goed. Vooral omdat de telefonist er ook nog zijn waardering voor uitsprak! En zo ga ik het ook doen. Ik zal mensen bedanken dat ze de moeite nemen een melding te maken bij ons, de politie:)

Ergens in februari las ik een oproep voor meerdere fte’s medewerkers Intake&Service op de centrale van 0900-8844: Geen Spoed, Wel Politie! Mijn interesse was gewekt. Maar door de timing heb ik het laten zitten. Ik had het simpelweg te druk met gave theater, zang en traingsacteerklussen dit voorjaar. Voor toen was de beslissing goed, maar toch was er een zaadje geplant in mijn hoofd. Het is wel een kans om bij de politie aan het werk te kunnen.

Er ging een paar weken voorbij. En toen viel de Corona-bom!! Op vrijdag de dertiende maart had ik een compleet lege agenda voor onbepaalde tijd. En geen brood op de plank. Je kunt je voorstellen dat ik dubbel baalde: en mijn leuke geplande opdrachten die kwamen te vervallen ennnn die ene kans op een andere gewilde carrière, die ik daarvoor had laten schieten. Ik zou het immers zo druk krijgen…

Ik belde met werkenbijdepolitie.nl en inderdaad er waren drommmmmen mensen op afgekomen! 400 man op deze functie! Ik kon het wel vergeten want er waren meer aangemelde paar oren dan er headsets beschikbaar waren. K*t!

De aanhouder wint

Een poos later deed ik, eigenwijs en vastberaden als ik kan zijn, naspeurwerk hoe ik er toch tussen kon komen. Ik kwam in contact met een coördinator die in de gaten kreeg hoe zeer ik de functie ambieerde en zo mocht ik -na de ergste Corona-gekte- meekijken bij de telefoontjes en ben ik voorgedragen als voorkeurskandidaat (hoorde ik van het uitzendbureau) vanwege mijn kennis van gesprekstechnieken en menstypes. En zo denderde de trein voort en had ik een motivatiebrief, CV, uitgebreid sollicitatiegesprek en assessment achter de rug en ben ik aangenomen! Bij de politie!! In oktober begint het intensieve inwerktraject,  met bijstand van een coach, want je kunt wat emotionele ontlading verwachten van de burger:)

Ik ben blij! Ik mag doen wat ik zo graag doe: mensen in hun kracht zetten, bijstaan in een kort moment en hele films afspelen in mijn hoofd van wat ik denk te horen aan de andere kant van de lijn. Dat 24 uur in de week. En daarnaast de theater, training en zangwerkzaamheden combineren, want afwisseling en doen wat ik leuk vind, wil ik blijven aanpakken!! Vooral nu!! Genoeg stilgezeten…

At your service! Tot bellens!!