75+1 jaar Bevrijding

  1. 75+1 jaar Bevrijding!

Goh, er waren toch snode plannen rondom 75 jaar bevrijding! Ik had er zo’n zin in!


Mijn fascinatie 

Ik heb iets met de Tweede Wereld Oorlog! Ik verslind er boeken van, zoek verhalen op op internet, droom weg bij heldenverhalen of snotter mee met treurige verkliksituaties of overgave. Vol ongeloof keek ik dan ook naar de schrale doch waardige 4mei ceremonie op de Dam. De vlag ging halfstok en de dag erna feestelijk en fier op heelstok! Ik heb er iets mee!


Theatervoorstelling

Zo had ik een theaterprogramma op maat gemaakt voor het Canadees Bevrijdingsfestival Apeldoorn op het fotogenieke terrein van Paleis Het Loo 9+10 mei 2020. Er lag zo’n prachtig plan klaar voor een fantastisch spectaculair weekend, georganiseerd door Ton van Laarhoven en Jan Koorenhof. Er zouden parashutisten landen, heteluchtballonnen stijgen, taptoes en militaire voer- en viegtuigen klinken en het publiek zou massaal naar de Koninklijke familie wuiven!

Met oud-dramastudiegenoot Rutger Buiter, artistiek leider en acteur van theatergroep Vis á Vis, samen zou ik Koningin Wilhelmina en de Canadese parashutist spelen in een absurdistische act. Speciaal voor het Canadees Bevrijdingsfestival op Het Loo en ook voor het bevrijdingsevenement op vliegveld Teuge in augustus.

De plannen voor een fysiek stuk waarin de militair de koningin haar radio uitzending met de vrijheidsaankondiging dreigt te verstoren door zijn noodlanding in de naastgelegen boom. Hilariteit, fysiek spel, de originele radiotekst van Wilhelmina, historische feiten en interactie met publiek waren de keywords waarvoor de sponsor Achmea Centraal Beheer overstag ging om medewerking te beloven! Iets met “Even Apeldoorn bellen”:) Zo’n gaaf project! Zo ver al in voorbereiding. Zo’n zin in gehad!

Naja. Dat wordt nu dus verschoven naar 75+1 jaar bevrijding, ergens mei 2021. Volg de ontwikkelingen op www.canadeesbevrijdingsfestival.nl Nog even geduld aub!

 

Canadian Walk

Voor de Canadian Walk, een intrigerende wandel-audiotour die je meeneemt langs de historische gebeurtenissen rondom de bevrijding van Apeldoorn, sprak ik de tekst in van de onderwijzeres die getuige was van hoe Prins Bernard in de inbeslag genomen wagen van nazi Rijkscommissaris van Nederland Seyss-Inquart Apeldoorn kwam binnenrijden, een uktiem beeld van overwinning!

Deze scene vormt met 25 andere een complete geschiedenisles rondom de bevrijding, een samenwerking van oa Internetbureau Max, CODA en Apeldoorn Remembers, en zou 17 april jl in premiere gaan. We kijken uit naar het moment dat het fiat komt om te kunnen starten! Blijf op de hoogte via: https://www.canadianwalk.nl

 

Britse Veteranen toezingen

Om de helden van 75 jaar geleden te eren zouden we met United Sisters optreden op vele podia en evenementen rondom bevrijding in het land. Andrews Sisters repertoire, meerstemmig live gezongen met bijpassende pakjes en pasjes. Vorig jaar al vaak opgetreden, overal en nergens, ook vaak voor veteranen. En dit jaar zouden we knallen! Achterveld, Ermelo, internationaal hockey tournament, Marinebasis Den Helder, etc etc. Met als hoogtepunt op het speciale VIP diner voor Britse Veteranen in het WICC Wageningen. Nog indrukwekkender dan vorig jaar omdat Calypso Bigband ons live zou begeleiden! Daar hadden we al een mooie generale repetitie mee beleefd in het Fulcotheater begin dit jaar. Zo speciaal om de oude Engelse strijders te kunnen zien genieten van de hun zo dierbare liedjes. We zouden weer het publiek in lopen om de mannen in de ogen te kunnen kijken en even te kunnen vastpakken onder de klanken van Vera Lynn’s We’ll meet again en naderhand hun vragen naar de heldendaden die zij als twintigers voor onze vrijheid hebben durven wagen. We hopen ze volgend jaar weer terug te zien en we hopen ook dat de tijd ze goed gezind is! Www.unitedsisters.nl
United Sisters video We’ll meet again

 

 

Ik had alle mensen die -in welke hoedanigheid of welke oorlog dan ook- geleden hebben onder erbarmelijke omstandigheden graag een mooi jubileum gegund! Een jubileum van 75 jaar bevrijding van ons land en het kunnen vieren van vrijheid in het algemeen. Corona brengt daarentegen alles behalve vrijheid en vrolijkheid.

En zo sneu voor iedereen die een speciaal feestje wilde vieren dit voorjaar/ deze zomer! We hadden met coverduo Robin&Saniye heel wat optredens staan. In achtertuinen, kroegen of feestlocaties. Allemaal met zorg en aandacht voorbereid, de mensen en wij hadden er zin in!  De meeste feestgangers wachten vol ongeduld op een nieuwe kans.

 

In the meantime

In de tussentijd hou ik me even gedeisd. Ben vooral met mijn gezin bezig. Mijn dochters vijfde verjaardag gevierd (met clowns voor het raam, erg leuk!), haar leren fietsen (en nu dus fietstochten van zo’n 10 kilometer per dag, ze krijgt er geen genoeg van!), voor tandenfee gespeeld vanwege maarliefst twee tandenwissels, zonnen op ons paradijslijke dakterras, vissen langs de IJssel, minifeestje op 1,5 meter met de buren, wandelingetjes in het bos en nog meer gezellige kneuterige onderneminkjes. Op werkgebied af en toe een stemklus, een online training. En nog wat andere plannen met theatermaker Fulco de Deken, mijn plaatsgenoot. Maar daarover later meer. Want alles staat op losse schroeven voor theatermakers en niks is zeker.

Dus ik sla nog maar een bladzijde om van mijn ereader in de zon. Een oorlogsboek, Hanna’s reis, om een beetje betrokkenheid te hebben deze 75-jarige jubileumtijd.

Tot ziens na de Coronatijd, op een terrasje, in de kroeg of tijdens éen van mijn optredens! Hou je goed!